Uopšteno govoreći, pojam spuštenosti očnih kapaka se odnosi na dva različita entiteta, koji mogu biti odvojeni ili udruženi. Jedan od njih je „opuštena“ koža gornjih kapaka ili dermatohalaza , a drugi niža pozicija celog gornjeg kapka, tj. ptoza.  



 
09.11.2020

SPUŠTENOST GORNJIH OČNIH KAPAKA USLED DERMATOHALAZE

Dermatohalaza nastaje usled istezanja kože gornjih kapaka, tokom vremena. Razlog za to je izuzetno mala debljina kože kapaka, kao i njena struktura, jer u toj regiji ne postoji potkožno masno tkivo, već koža direktno naleže na mišić koji je zadužen za treptanje. Ovo stanje može biti udruženo sa potkožnim prominencijama masnog tkiva, zbog slabljenja vezivnog tkiva tzv. orbitalnog septuma. Pored toga, do opuštanja kože gornjih kapaka može doći i zbog postepenog spuštanja, odnosno ptoze, obrva.

KAKO SE RAZLIKUJU SPUŠTENI KAPCI OD NATEČENIH KAPAKA?

Otečenost (edem) gornjih kapaka je obično udružena sa spuštenošću. U ovoj situaciji, radi se o tzv. mehaničkoj ptozi. Otečenost kapaka je posledica njihove upale (hordeolum, halacion i sl.), alergijske reakcije ili povećanog nakupljanja tečnosti u kapcima (bubrežna bolest, distiroidna orbitopatija, povećan unos soli).
Najčešći uzrok stečene spuštenosti gornjih kapaka je slabljenje pripoja mišića podizača, tzv. aponeurotska ptoza. U ovoj situaciji kapak je tanji, a kožni nabor je obično viši na kapku koji je spušteniji.
Ono što se obično tumači kao "spušten kapak" (a zapravo nije), jeste "višak" kože ili opuštena koža gornjeg kapka (dermatohalaza). Nekada, dermatohalaza može biti udružena sa otežanim oticanjem limfe iz kapka i posledičnog oticanja (blefarohalaza)
.



Spuštenost gornjih kapaka zbog spuštenih obrva; pre i nakon korekcije

LEČENJE OPUŠTENE KOŽE GORNJIH KAPAKA (DERMATOHALAZE)

Nehirurške metode zatezanja kože gornjih očnih kapaka imaju kratkotrajan efekat, što iziskuje često ponavljanje tretmana. Trajnije rešenje je operacija koja se zove blefaroplastika i podrazumeva uklanjanje „viška“ kože, i eventualno mišićnih vlakana tzv. orbikularnog mišića, na koji istanjena koža direktno naleže. Veoma važan element operacije je preoperativno obeleževanje (markiranje) linija po kojim se  vrši rez kože.

Preoperativno markiranje kože

Često pitanje pacijenata je vezano za način na koji se pravi hirurški rez. Precizan rez hirurškim nožićem/skalpelom je najbezbedniji sa najmanjom traumom za delikatna tkiva očnog kapka. Elektrohirurško, radiotalasno i lasersko sečenje tkiva ima moderan prizvuk, kao i prednost manjeg krvarenja tokom procedure, ali je udruženo sa određenim stepenom toplotnog oštećenja tkiva, a samim tim i jačim ožiljavanjem nakon operacije.


Precizan hirurški rez po markiranoj liniji


Ukoliko postoje prominentni masni jastučići, oni se mogu, u istom aktu, redukovati ili repozicionirati u deo gde nema dovoljno masnog tkiva. U slučaju ptoze obrva, dolazi u obzir njihovo simultano podizanje, kroz isti operativni rez. Zatvaranje rane na koži se vrši veoma finim hirurškim šavovima, iznad kojih se lepe sterilne tračice (steri-strip), tako da nema potrebe za nošenjem zavoja, nakon operacije.


Fini šavovi kože umanjuju vidljivost postoperativnog ožiljka


Imajući u vidu da se blefaroplastika izvodi samo kod odraslih pacijenata, ona se uglavnom izvodi u lokalnoj anesteziji. Steri strip i kožni šavovi se skidaju 7 dana nakon operacije, za to vreme pacijent je radno sposoban, samo treba izbegavati fizičko naprezanje, što se ne odnosi na lagane šetnje. Za povlačenje otoka operisanih kapaka je potrebno, u proseku, oko 2 nedelje.

Pre i posle blefaroplastike gornjih kapaka

SPUŠTENOST GORNJEG OČNOG KAPKA (PTOZA)

Ptoza gornjeg kapka može nastati zbog slabosti mišića koji ga podiže (levator) ili zbog slabosti njegove veze sa samim kapkom (aponeuroze). Levator može biti urođeno slab zbog nedovoljne razvijenosti mišićnih vlakana i u tom slučaju je ptoza vidljiva već nakon rođenja deteta (urođena odn. kongenitalna ptoza). Sa druge strane, slabost levatora može biti stečena, kao što je slučaj kod paralize pripadajućeg nerva ili kod progresivnog propadanja mišića (distrofija).  Slabost aponeuroze levatora može nastati spontano tokom vremena (involutivna ptoza),kao posledica nošenja kontaktnih sočiva ili usled bolesti povreda.

KOJI SU RIZICI I KOMLIKACIJE PTOZE KAPKA?

Najveći izazov kod operacije ptoze kapka je postizanje, ne samo željene visine, nego i oblika kapka koji se operiše. Kada se operacija vrši u opštoj anesteziji, kao što je slučaj kod dece, proračun planirane visine kapka se vrši na osnovu parametara koji se mogu odrediti na preoperativnom pregledu. Što je dete manje, izmereni parametri su manje precizni, zbog nedostatka saradnje. Proračuni, odnosno tabele, koji koriste ove parametre, dobijeni su na osnovu studija na velikom broju operacija i nisu "egzaktna nauka". Iz tog razloga, operacija ptoze kod dece, bazirana je, koliko na proračunu, toliko na iskustvu i umeću hirurga. U slučaju operacije u lokalnoj anesteziji, situacija je povoljnija jer postoji mogućnost provere visine kapka tokom operacije. Ipak, postoje otežavajuće okolnosti kao što su otok kapka tokom operacije, kao i prejaka sedacija pacijenta, koja otežava saradnju. Dakle, najveći rizik kod operacije ptoze je da se prilikom prve operacije ne postigne željeni rezultat (iako je stanje bolje), i da je potrebno raditi još jednu intervenciju.
Hirurške komplikacije kao što su pojačano krvarenje, infekcija i problemi sa zarastanjem rane su veoma retke, kod ove vrste operacije. Kada je operativni rez na koži, mogući su problemi vezani za kožne šavove (upala, suturne ciste). Nekada je moguća kasna alergijska reakcija (na strano telo) na šavove u dubini rane. U slučaju da je operacija rađena sa zadnje strane kapka (transkonjunktivalno), mogući su problemi sa grebanjem oka od strane šava i preranim razlaganjem šava (samorazgradiv materijal) zbog upalne reakcije
.

ŠTA JE NEUROGENA PTOZA?

Neurogena ili paralitička ptoza je posledica umanjenje funkcije nerava koji dovode impulse mišićima koji podižu gornji kapak. To se odnosi na okulomotorni nerv koji da je inervaciju podizaču gornjeg kapka (levatoru), i na simpatički nerv koji daje inervaciju pomoćnom podizaču kapka  (Muller mišiću). Uzrok oštećenja okulomotornog nerva može biti u mozgu ili na prelazu iz mozga u očnu duplju (orbitu), u vidu povrede, aneurizme, tumora ili smanjenog dotoka krvi u nerv (dijabetes). Uzrok oštećenja simpatičkog nerva (Horner sindrom), može biti lociran u grudnom košu ili u vratu (povreda, tumor, infekcija).
Moguća je i urođeno umanjena funkcija okulomotornog nerva (dupla pareza elevacije), kod koje postoji spušten gornji kapak / kapci i nemogućnost pokreta oka na gore. Spušten kapak zbog urođenog Horner sindroma, udružen je sa svetlijom dužicom na tom oku
.

LEČENJE SPUŠTENOSTI OČNOG KAPKA (PTOZE)

U zavisnosti od uzroka i stepena ptoze, postoje dva osnovna mehanizma za njenu korekciju. Prvi je zasnovan na skraćivanju ili nabiranju mišića podizača – levatora. Operacija se može izvršiti preko reza na koži kapka ili bez njega, ukoliko je rez na zadnjoj strani, odnosno sluznici kapka.

Pre i nakon operacije urođene spuštenosti (ptoze) desnog gornjeg kapka, bez reza na koži

Drugi mehanizam podrazumeva korišćenje pomoćnog podizača kapka – frontalnog mišića, čija je osnovna uloga podizanje obrve. Uspostavljanje direktne veze između gornjeg kapka i frontalnog mišića, izvodljivo je preko diskretnog reza na koži, u samom kožnom naboru. Kod dece se operacija radi u opštoj, a kod odralih u lokalnoj anesteziji.




KAKO SPUŠTENI KAPCI MOGU UTICATI NA VID I ZDRAVLJE OČIJU?

Spušten gornji kapak kod dece može da dovede do problema sa razvojem vidne funkcije (slabovidost ili ambliopija), ukoliko rub kapka prekriva deo ili celu zenicu. Ukoliko je spuštenost kapaka obostrana, dete zabacuje glavu unazad (okularni tortikolis), što može da dovede do poremećaja u razvoju vratne kičme.
Kod odraslih osoba, spuštenost gornjeg kapka / kapaka dovodi do suženja gornjeg dela vidnog polja, a može da bude uzrok i hronične glavobolje u predelu čela zbog stalnog (kompenzatornog) podizanja obrva. 
 

Operacija spuštenih očnih kapaka u Okuloplastu
spušteni očni kapci - dr Zoran Žikić

U oftalmološkoj ordinaciji " Okuloplast" operaciju spuštenih očnih kapaka radi lekar specijalista dr. Zoran Žikić. Ukažite nam poverenje i zakažite pregled.



Zakažite pregled