Suzni kanal

Urođena neprohodnost odvodnih suznih puteva odnosno, začepljen suzni kanal kod beba se javlja u 1-6% slučajeva.

U 90-95% slučajeva prohodnost se uspostavlja spontano u prvoj godini života. Od preostalih 5-10% dece, u 60% se spontano uspostavlja prohodnost suznog kanala tokom druge godine života. Nakon pete godine, malo je verovatna spontana rezolucija.

Simptomi začepljenja suznog kanala

Simptomi zapušenog suznog kanala su:

  • suzenje oka,
  • slepljenost trepavica sluzavo-gnojavim iscedkom i
  • iritacija kože kapaka zbog konstantnog vlaženja.

Hirurška intervencija kojom se uspostavlja prohodnost se, zbog gore navedenih statističkih podataka, ne radi pre 10-og meseca života. Do tada je potrebno sprovoditi higijenu kapaka vatenim štapićem natopljenim fiziološkim rastvorom, masažu suzne kesice i zaštitu očišćene kože vazelinom. Uzimanje brisa i terapija antibiotskim kapima se sprovodi u slučaju infekcije sluznice oka (konjunktivitis).

U malom broju slučajeva može doći do dakriocistitisa (upala suzne kesice), zbog čega je potrebna primena sistemskih antibiotika.

Operacija suznog kanala

Hirurška intervencija se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Operacija suznog kanala traje 5-10 minuta, koliko je potrebno da se u kontrolisanim uslovima, uz minimalnu traumu, izvede procedura.

Tehnika intervencije podrazumeva propiranje suznog kanala tečnošću pod pritiskom, čime se uklanja membrana na kraju suznog kanala koji se završava u nosu.

Tok intervencije se kontroliše nosnim endoskopom, kojim se može videti da li osim membrane postoji još neka prepreka oticanju suza, kao što je npr. uvećana ili impaktirana donja nosna školjka. Ukoliko je to slučaj, potrebno je osloboditi mesto otvora suznog kanala, laganim potiskivanjem nosne školjke suprotno od njega, u protivnom se može desiti da procedura ne uspe.

U nekim slučajevima, gde postoji suženje kanala, potrebno je postavljanje silikonskog stenta u kanal, koji se vadi nakon 3-6 meseci.

Operacija suznog kanala bez opšte anastezije 

Operacija suznog kanala bez opšte anestezije (lokalna anestezija kod dece nije moguća) se ne preporučuje zbog psiho-fizičke traume deteta i značajnog povećanja rizika od komplikacija, odnosno oštećenja ovih delikatnih struktura usled trzaja glave deteta i grčenja mišića kapaka. Takođe, usled plača deteta i posledičnog nepravilnog disanja, može doći do udisanja tečnosti kojom se vrši propiranje.

Kod malog broja dece, prohodnost odvodnih suznih puteva nije moguće uspostaviti gore navedenim metodama, te je potrebno stvoriti nov put za oticanje suza (by-pass), operacijom koja se zove dakriocistorinostomija ili skraćeno DCR.

Zapušeni suzni kanali kod žena

Stečena neprohodnost odvodnih suznih puteva (zapušen suzni kanal) se najčešće javlja kod žena nakon srednje životne dobi. Prvi simptom je suzenje oka, međutim tokom vremena može doći do infekcije, odnosno, upale suzne kesice.

Operacija suznog kanala se vrši kroz mali rez na strani korena nosa-tzv.eksterna DCR. Operacija se radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Ožiljak od operativnog reza, na koži korena nosa je jedva vidljiv nakon 2-3 meseca. Prilikom operacije se, u novoformiran otvor za oticanje suza postavlja silikonski stent, koji se vadi u ambulanti nakon 2 meseca. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom kod kuće i endoskopsko praćenje i čišćenje ranice u nosu, prilikom postoperativnih kontrola, veoma je važno za očuvanje prohodnosti.

Operaciju je moguće izvršiti i bez reza na koži, putem lasera, koji se uvodi kroz suzne kanaliće do suzne kesice. Iz suzne kesice, laserom se pravi nov otvor za oticanje suza u nosnu šupljinu (trans-kanalikularna laser DCR). Tokom intervencije je neophodna kontrola dejstva lasera unutar nosa putem endoskopa.

Operacija suznog kanala se može vršiti i kroz unutrašnjost nosa (endonazalna DCR).

U situaciji kada su potpuno neprohodni suzni kanalići (kanalikularni sistem), potrebno je ugraditi specijalnu staklenu cevčicu, kojom se iz unutrašnjeg ugla oka suze sprovode u nos.

Kontakt i lokacije

Stručnu konsultaciju kod Dr Žikića možete zakazati u sledećim ustanovama:

Miloš Klinika

Specijalna Bolnica za Oftalmologiju

Adresa

Radoslava Grujića 25 Beograd

MEDICO LASER

Specijalna Oftalmološka Bolnica

Adresa

Mladena Stojanovića br. 121a
78000 Banja Luka