Očna protetika

Izrada očne proteze (veštačkog oka) je finalni i ključni momenat u procesu rehabilitacije nakon gubitka oka. Dobro ležište za protezu je osnovni preduslov za „fitovanje“ proteze (izrada očne proteze po meri). Pod ovim se podrazumeva da je u očnu duplju, nakon hirurškog uklanjanja oka, ugrađen orbitalni implant, koji je je dobro pozicioniran i, u slučaju očuvanosti očnih mišića, pokretan. Stabilnost i pokretljivost očne proteze u velikoj meri zavise od očuvanosti tzv. konjunktivalnih forniksa, odnosno svodova koji se nalaze između gornjeg i donjeg očnog kapka i mekih tkiva orbite / implanta. Ne manje važno je i stanje očnih kapaka koji svojim tonusom drže očnu protezu u svom ležištu.

Očna proteza

Očne proteze se izrađuju od medicinskog akrilata na osnovu individualnog otiska očne duplje svakog pacijenta. Pored uzimanja otiska, proces izrade podrazumeva i oslikavanje proteze na osnovu izgleda drugog oka.

Očnom protetikom se bave okularisti koji su prošli specijalnu edukaciju iz ove oblasti protetike. Saradnja okulariste i okukoplastičnog hirurga je neizostavni deo rehabilitacionog procesa.

Dr Žikić sarađuje sa očnom Protetikom „IRIS“ (www.irisprotetika.com) u Beogradu, čiji okularisti imaju preko 27 godina iskustva u ovoj oblasti. Ova ustanova je sertifikovana od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, za proizvodnju očnih proteza po meri pacijenta.

Kontakt i lokacije

Stručnu konsultaciju kod Dr Žikića možete zakazati u sledećim ustanovama:

Miloš Klinika

Specijalna Bolnica za Oftalmologiju

Adresa

Radoslava Grujića 25 Beograd

MEDICO LASER

Specijalna Oftalmološka Bolnica

Adresa

Mladena Stojanovića br. 121a
78000 Banja Luka