O nama

Okuloplastična i rekonstruktivna hirurgija (očna plastična i rekonstruktivna hirurgija) je grana očne hirurgije koja se bavi problemima sa pomoćnim organima oka: očnim kapcima i periorbitalnom regijom (predeo oko očiju), odvodnim suznim putevima i orbitom (očnom dupljom). Zbog intimnog odnosa ovih struktura sa samim okom, ovom hirurgijom se bave oftalmolozi koji su prošli odgovarajuću edukaciju, te poseduju znanje i veštinu očne i plastične hirurgije zajedno, i raspolažu tehničkim mogućnostima za praćenje stanja oka pre, za vreme i nakon hirurških intervencija.

Dr Zoran Žikić je po struci lekar specijalista oftalmolog – okuloplastični i rekonstruktivni hirurg. Ovom granom očne hirurgije Dr Žikić se bavi od 2002. godine. Specijalizaciju iz oftalmologije je završio na Klinici za očne bolesti, KC Vojvodine, gde je bio zaposlen u periodu 1996-2010. godine, kao šef odeljenja za hitne slučajeve u periodu 2004-2010. i asistent na Katedri za oftalmologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu u periodu 1998-2010.

Od 2007-2013. godine Dr Žikić je bio gostujući hirurg na Klinici za očne bolesti, Kliničkog Centra Banja Luka, a tokom istog perioda održao je edukaciju i demonstrativne operacije na očnim klinikama i očnim odeljenjima bolnica u Srbiji: Beograd, Subotica, Niš, Prokuplje, kao i u Bosni i Hercegovini: Doboj i Tuzla.

Stručno znanje iz okuloplastične i rekonstruktivne hirurgije je sticao na Univerzitetskim očnim klinikama u Evropi kao stipendista vodećih međunarodnih oftalmoloških udruženja:

 • 2002. Univerzitetska bolnica “Erasmus” i “Roterdamska očna bolnica”, Roterdam, Holandija – stipendija evropskog oftalmološkog društva (SOE).
  www.soevision.org
 • 2004. Univerzitetska bolnica “Dupuytren”, Limoges, Francuska – stipendija internacionalnog saveta za oftalmologiju i internacionalne federacije oftalmoloških društava (ICO/IFOS).
  www.icoph.org
 • 2007. Univerzitetska bolnica AKH, Beč, Austrija – stipendija američko austrijske fondacije (AAF).
  www.aaf-online.org
 • 2007. Univerzitetska bolnica Norfolk i Norwich, Velika Britanija – stipendija ORBIS UK.
  www.orbis.org

 

Dr Žikić je član sledećih domaćih i inostranih oftalmoloških udruženja:

 • Udruženje oftalmologa Srbije (UOS)
 • Evropsko udruženje za okuloplastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (ESOPRS) 
  www.esoprs.eu

Za više informacija o Dr Žikiću, kliknite ovde

Kontakt i lokacije

Stručnu konsultaciju kod Dr Žikića možete zakazati u sledećim ustanovama:

Miloš Klinika

Specijalna Bolnica za Oftalmologiju

Adresa

Radoslava Grujića 25 Beograd

MEDICO LASER

Specijalna Oftalmološka Bolnica

Adresa

Mladena Stojanovića br. 121a
78000 Banja Luka